CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 2, 2011


BESAR BENAR 2 NI’MAT INI

AKU BUKANLAH MANUSIA TERBAIK, AKU BUKAN MANUSIA YANG PUNYA SEMUA KEMEWAHAN, AKU BUKANLAH MANUSIA YANG DIHORMATI DAN DISEGANI KERANA PANGKAT APATAH LAGI AKU INI HANYA SEORANG GURU SEK AGAMA RAKYAT YANG GAJI NYER DITANGGUNG OLEH RAKYAT…

WALAUPUN NI’MAT KEMEWAHAN DUNIA INI TIDAK DITAKDIRKAN UNTUK DIMILIKI TETAPI AD SESUATU YANG AMAT BERHARGA YANG ALLAH BAGI, YG RASENYER X MAHU KEHILANGAN SAMPAI BILA2 HINGGA MATI. DAN JIKA KEHILANGAN NYER INI PASTI HIDUP INI TIADA ERTI DAN NILAI.

TERIMA KASIH ALLAH YANG TIDAK TERHINGGA DI ATAS NI’MAT INI, IAITU NI’MAT IMAN DAN ISLAM, MOGA ALLAH MEMBANTU DALAM MEMELIHARA KEDUA-DUANYER HINGGA HEMBUSAN TERAKHIR…

SEBAGAI SEORANG GURU, SETIAP LANGKAH ANAK MURID DIPERHATIKAN DENGAN RASA KASIH SAYANG, AGAR ANAK-ANAK INI TIDAK AKAN TERSUNGKUR DENGAN GODAAN DUNIA…NAMUN KADANG-KADANG KALA MEREKA TIDAK PERNAH MENGERTI DAN TIDAK MAHU MENGERTI, TETAPI BERPEGANGKAN PRONSIP MENYAMBUNG PERJUANGAN RASULULLAH HARUS KU TERUSKAN WALAUPUN JANJI NYER KEPAHITAN, KESAKITAN. NAMUN SELALU KU MOHON KEPADA TUHAN AGAR DIPERTEGUHKAN IMAN DI HATI, AKAN KU TUNGGU WALAU 100 TAHUN LAGI JIKA TEMPOH UNTUK KAU MENGENALI DIMANA KEHIDUPAN YANG SEBENARNYA, KU MOHON SELAUT KESABARAN DARI ILLAHI.

BENAR KATA NI’MAT IMAN DAN ISLAM INI HANYA DIBERIKAN ALLAH KEPADA MEREKA YANG DIPILIH BUKAN KEPADA SEMUA, JIWA2 ORANG ISLAM JUGA TIDAK PERNAH DI MINTA UNTUK DITAKDIRKAN MENJADI BUKAN ISLAM TETAPI ITULAH TAKDIR ILLAHI, BERTUAH SUNGGUH ORANG2 YG D DLM KAD PENGENALAN TERCACAT PERKATAAN BIN DAN BINTI,,KERANA NIKMAT ISLAM YANG ALLAH TIDAK BERIKAN KEPADA MEREKA BERNAMA SAMI DAN AH CHONG, BERTUAH NYER KITA.

NAMUN DALAM BANYAK2 MANUSIA ITU TIADA SIAPA YANG MENGERTI TENTANG INI. NIKMAT INI DIBIARKAN SAHAJA TANPA ADA RASA INGIN DIPELIHARA.

BILA HATI INI ALLAH TIDAK BERIKAN KITA UNTUK MERASA NIKMAT INI KITA TIDAK AKAN PERNAH MENGERTI BAHAWA NIKMAT INI SANGAT INDAH BELAKA.

SBG SEORANG PENDIDIK, JADI BILA KITA CUBA MENGERTIKAN PELAJAR BERKAITAN DUA NIKMAT INI, ADA SEBAHAGIAN KECIL DARI MEREKA YANG MENGERTI DAN TERUS BERUSAHA KE ARAH ITU, NAMUN AD JUGA DIANTARA MEREKA YANG TIDAK MAHU MENGERTI DAN TIDAK INGIN MENGERTI, JADI DISINI YANG MEMBEZAKAN ORANG YANG MENSYUKURI NIKMAT INI DAN DIBERIKAN ALLAH NIKMAT INI,

ANA TIDAK PERNAH MENYALAHKAN MEREKA YANG TIDAK MAHU MENGERTI TENTANG INI TETAPI ANA SANGAT SEDIH, BAGAIMANA HARUS KU MENGERTIKAN MEREKA BAHAWA 2 NIKMAT INI PERLU DIPELIHARA AGAR MENDAPAT KETENANGAN YANG ABADI. KERANA HATI2 ORANG2 YANG BERIMAN INI AKAN SENTIASA TENANG.


MENGAPA DUA NIKMAT INI SANGAT INDAH WAHAI SAUDARA2 KU KERANA :

1) MELALUI NIKMAT INI KITA AKAN TAKUT UNTUK MELAKUKAN MAKSIAT KEPADA ALLAH, “JIKA SEMPURNA IMAN SESEORANG ITU PASTI DIA TIDAK AKAN MELAKUKAN DOSA KETIKA ITU”

2) KERANA NIKMAT ISLAM MEMBOLEHKAN KITA MENGIKUTI SEORANG RASUL MUHAMMAD S.A.W

3) NIKMAT INI JUGA AKAN MEMANDU KITA MENUJU ILLAHI UNTUK TERUS MENCARI KEREDHAAN ALLAH DAN TAKUT DARI KEMUNGKARAN ALLAH

4) DENGAN NIKMAT INI JUGA KITA TIDAK AKAN BERTINDAK MENGIKUT NAFSU KITA

5) DENGAN NIKMAT INI JUGA KITA LAYAK UNTUK SUJUD KEPADA ALLAH

6) DENGAN NIKMAT INI JUGA KITA AKAN SENTIASA MENSYUKURI NIKMAT ILLAHI

7) DENGAN NIKMAT INI JUGA KITA TIDAK PERNAH TAKUT KEPADA MANUSIA

8) DAN DENGAN NIKMAT INI JUGA KITA AKAN MEMPEROLEHI KEBAHAGIAN DI DUNIA DAN AKHIRAT

JADI MENGAPA KITA BIARKAN DUA NIKMAT INI BERLALU BEGITU SAHAJA, MENGAPA TIDAK KITA CUBA SEMAI, PELIHARA..JGN BIARKAN IA PERGI DARI DIRI KITA DALAM MASA YANG AMAT SINGKAT INI.

0 comments: